Social Icons

Sep 27, 2010

cuti-cuti bandung

saya tak ingat bagaimana encik suami boleh bersetuju untuk ke bandung..
dia pernah berkata.. tak akan ke indonesia lagi! setelah ke medan pd 2007 dahulu..

alhamdulillah.. di bandung nyaman2 aja.. cuaca pun sejuk!
kami pergi 4hari 3malam sahaja..
dan paling melegakan..
travel agent cum driver kami sangat2 fleksible & baik hati
siap tolong jaga anak2 yang kebosanan ummi & abah tak habih2 shopping
makasih ya pak rezza!
dan terimakasih juga kpd kak azlina
yg memperkenalkan pak rezza & menguruskan itinerary kami..

itinerary kami seramai 13org termasuk 4 kanak2 & 2 anak kecil bawah 2thn seperti berikut:

day1
dari airport jakarta singgah lunch di rumah gadang..
kemudian meneruskan perjalanan ke taman safari (puncak) ~ 2jam
kami berada dalam taman safari lebih kurang satu jam
zebra, rusa, unta siap sondol2 tingkap minta diberi makan
pengalaman yg sgt menarik! binatang jinak & buas dilepas begitu sahaja!
tapi kesian anak2.. tak sempat nak naik gajah & train sbb dah hampir masa tutup

suka dalam saspen sebenarnya tu :p
perjalanan dari puncak ke bandung mengambil masa lebih 2jam
kami sempat singgah maghrib di masjid atta'awun diatas bukit
kata pak rezza.. pemandangan petang sgt indah dr blkg masjid tersebut
saya hampir separa beku dek kesejukan slps mengambil wudhuk
masuk ke masjid saja dah kena melalui kolam air yg sejuk!

selanjutnya, kami singgah dinner di rumah makan minang (lupa namanya!)
malam baru tiba & check in hotel abadi asri di bandung
hajatnya kalau tiba awal dibandung nak singgah mana2 FO (Factory Outlet)
tapi tak berkesempatan & semua orang pun dah kelelahan..

day2
dari pagi hingga tengahari shopping di pasar baru
telekung, kain lace, kain cotton, kain sulam.. semuanya murah2 bangat!!
slps lunch di KARAMBA sundanese bistro, kami ke FO yang pertama: Rumah MODE
kemudian ke HERITAGE & CASCADE pulak..

dihadapan FO: Heritage yg bersebelahan Cascade 
malam slps dinner saya request utk ke kedai buku..
maka kami dibawa ke shopping complex Paris Van Java
menarik juga konsep complex tersebut.. open concept
kata orang.. jam tangan & perfume di sana lebih murah dari di sini
memang benar! harga jam kurang rm100++.. harga perfume mungkin kurang dlm rm50++

saya separuh gila di kedai buku Gramedia :p
kesemua tetralogi andrea hirata saya angkut!
termasuk buku barunya: dwilogi padang bulan & cinta dalam gelas
& bumi cinta oleh habiburrahman elshirazy & satu lagi buku: I AM NUJOOD
tu belum masuk buku2 yg beli utk abah.. & majalah utk anak2..
shopping buku lg banyak drp shopping kain :p

day3
pagi hari kami bertolak ke kawah putih & situ (tasik) patenggang
 
di kawah putih

situ patenggang yg sgt2 damai
subhanallah.. pemandangan yg sgt2 menarik & tak terdapat di Malaysia!
di tasik boleh naik bot tapi entah apa yang saya kalut.. rugi pulak tak naik :(
ladang strawberry pun tak singgah utk petik2.. sekadar beli dr penjual jalanan shj
selepas lunch di sindang reret, kami ke jln.cibaduyut (barangan kulit)
kami cuma beli t-shirt bandung yang elok sikit: bandung oblong
umpama t-shirt dagadu yang saya pernah beli di jogja dulu..
cuma coraknya agak terhad tapi kainnya lebih lembut

sebelum dinner kami singgah FO ke4: GRANDE..
cuma 4 FO yg kami singgah tapi dah cukup puas hati terutama sekali dgn rumah MODE ;)
tapi saya tak puas membelek baju anak2..
cuma beli utk nuha saja.. itupun sbb baju dah comot sgt2 & xdak baju bersih lain dah..
(kes cik abe shopping sakan :p)

malamnya kami dinner di kampung daun
perjalanannya ya rabbii.. terlompat2 kami dalam apv tu..
jalan berlubang2.. & sempit & berkona2..
tapi bila sampai.. its worth the golek2 & lambung2!
tempat yg sangat menarik! kedai souvenir dalam kampung daun pun menarik!
siap ada Cath Kidston! murah pulak tu! rupa2nya imitation :p
tak sangka pulak CK london tu ada tiruan..

day4
slps breakfast terus ke tangkuban perahu
sayangnya cuaca mendung & sgt berkabus. x nampak pun kawahnya :(
awas! ramai penjual jalanan yg suka ikut pelancong disini!
pulang semula ke hotel utk ambil bagasi & check out..
singgah lunch di restoran sari pawon. sedap!!
memang kami dibawa makan ke tempat yg sedap2lah! alhamdulillah..
on the way ke airport kami singgah beli brownies di prima rasa
macam2 jugak yang saya beli.. brownies, pisang bolen, lapis legit, lidah kucing..

kabus tebal menyelubungi tangkuban perahu
tips bawak baby/ anak kecil:
  1. stroller boleh dibawa ke kebanyakan FO dan juga pasar baru (tp di airport bandung kena angkut naik tangga!)
  2. sediakan baju sejuk yg ada hood.. sekiranya cuaca hujan renyai2 boleh guna hood utk tutup kepala anak.
  3. makanan sunda kebanyakannya kids-friendly: gurame (ikan) goreng, ayam bakar, sup sayur/ sup ikan.. semuanya tak pedas (org dewasa yg suka pedas boleh cicah sambal yg membuatkan saya sedu itu!)
  4. di tingkat 6 pasar baru ada tempat mainan anak2 (kaum bapa dijemput melayan anak2 disitu sementara kaum ibu membeli ye..) di heritage pun ada. di grande & rumah mode ada kolam ikan yg boleh buat budak2 leka ;)
subhanallah.. saujana mata memandang!
kesimpulan:
rasa macam nak pergi lagi!! 
teringin sekali berjalan2 di laluan yg penuh drawings & ada kedai roti klasik tu..
nama jalannya.. jalan braga. info lanjut ada disini
plus.. saya mau ke ciater hotspring! 
dan sindangreret itu harus pergi semasa weekend.. boleh naik flying fox!
oh lupa.. hajat nak ke kedai kijangmas tak kesampaian.. 
tapi takpa.. mungkin di lain kali? 
;)

saya lihat toleransi penduduk bandung sangat tinggi..
terutamanya di jalan raya..
di jalan yg sempit dan berliku2 
mereka boleh memberi laluan.. walaupun utk org u-turn!
dlm kesesakan bandaraya.. takdak org yg potong Q!!
jadi, walaupun sesak tp tetap ada pergerakan.. 

hampir di setiap tempat makan termasuk stesen minyak..
ada parking attendance.. yang perlu dibagi tips ~ 1000IDR
kalau boleh.. mau saja saya beli souvenir2 yg dibawa setiap penjual
tapi muatan lebih had nnti.. nayala cek!

segala macam pekerjaan mereka buat.. 
demi sesuap nasik.. demi mencari rezeki..
insaf melihat keadaan mereka.. &rumah2 yg agak dhaif.. 
tapi saya yakin.. mereka sangat berjiwa besar!
moga anak2 saya pun dapat mengambil pengajaran.. 
insyaallah.. ameeen..

10 comments:

Wa'ah said...

hahahahaha
tu belom rasa Bas besar buat u-turn lagi...mau sakit jantung!

Dilla said...

Ju!!!
U- Make- Me- Wanna- GOOOOOO!!!!

baitulrahmah said...

ngomong2 aja udah ada gaya indon sih... :)

mrs plain-june said...

wardah: akak xde jmpa lg bas buat u-turn.. tgk drebar buat u-turn pun dah rasa senak dada sbb saspen!

dilla: of course u must go! its a nice & cool place.. shopping & sight-seeing at one go.. kalaula boleh duduk lama2 kat tasik tu.. kat ladang teh.. (memang rasa mcm nak masuk je celah2 ladang teh tu!).. nikmatnya.. subhanallah..

nas: ngomong gitu kesan ada bibik 2yr++ hmm.. on 2nd taught.. mungkin juga kesan drp novel2 andrea hirata yg sikit lagi nak habis ;)

TotHaus said...

Hi there Mrs Plain, slightly different tips from the other blogs, thanks for that. You make me feel excited nak ke Gramedia and Jalan Braga. Insyallah, I'll be going next wednesday

mrs plain-june said...

hi TotHaus! glad to be of err.. not really help here.. anyway.. have a nice trip! and do shout abt jl.braga pls..

Sutramaya said...

salam...hye...
sronok banget baca trip uols g bandung nie...
rasa xsabar dh nk g nie...
thnx for sharing ye...
bole x share cmna nk dptkn khidmat pak rezza yg baik ati tu x? :)

mrs plain-june said...

salam sutramaya..
to get in touch with pak rezza, you can contact kak azlina @ 0193224071. have fun in bandung!! :)

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Copyright

Penulisan di blog ini adalah pendapat peribadi penulis. Dilarang menyalin tanpa kebenaran penulis melainkan untuk penyebaran ilmu yang bermanfaat.

Disclaimer

Segala testimoni /penulisan tentang produk yg dikongsi dilaman ini bukan bertujuan utk merawat, mencegah, mendiagnose apa jua penyakit. Pembaca digalakkan mendapat nasihat dari pakar kesihatan

Rakan Blog

Dikuasakan oleh Zulfae Solution. Dapatkan blog dan FB page anda pada harga yang sukar dipercayai di zulfa.com.my atau di FB Page kami: fb.com/zulfa.com.my

Total Pageviews